Arabica, czyli kawa arabska

Aby być zadowolonym z wyboru kawy należy najpierw poznać specyfikacje dwóch najbardziej popularnych gatunków kaw na świecie. Chyba nikt nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej filiżanki kawy. To ona pobudza nas do działania i wspaniale działa na nasze zmysły już od samego rana. Kawa z ekspresu, parzona czy z french press’u zasługuje na najlepsze ziarna, tak aby wydobyci z nich ulubiony smak. Jakie są podstawowe różnice między Arabiką i Robustą? Nie dotyczą one tylko aromatu, intensywności w smaku, kwasowości, gęstości i zawartości kofeiny. Kawa arabska, czyli Arabica jot najbardziej cenioną kawą na świecie. Zdaniem ekspertów zdominowała aż trzy czwarte rynku kawowego na świecie. Jej ziarna są bogate w smaki i aromaty. Wywodzi się z terenów Etiopii i Jemenu. Współcześnie krzewy Arabiki uprawia się przede wszystkim w Ameryce Południowej, Środkowej, w Azji i w niektórych krajach afrykańskich. Aby owoce Arabiki były jak najlepszej jakości, jej krzewy muszą być sadzone na terenach górzystych, na żyznych glebach tam, gdzie tereny będą nasłonecznione i właściwie nawodnione. Na smak ziaren wpływa uprawa, sposób obróbki, palenia. Nie każdy wie, że różne metody sprawiają, że kawa może przybierać rozmaite nuty od owocowych i kwiatowych po czekoladowe i korzenne. Ziarna Arabiki są płaskie i podłużne. Jest łagodna i aromatyczna w smaku. Zawiera w sobie od 1 do 1,5% kofeiny. Jej uprawy są bardziej wymagające. Stanowi  niemalże trzy czwarte uprawianej na świecie kawy. 

Kawa kongijska

Z kolei Robusta swoje korzenie ma w Afryce Subsaharyjskiej. Nazywana jest kawą kongijską. Obecnie uprawia się ją w Wietnamie, Brazylii i Indonezji. Jej plantacje są dużo łatwiejsze w uprawie w porównaniu z kawą arabską. Jest dużo bardziej odporna na działanie pasożytów. Krzewy są większe i bardziej wydajne. Ziarenka Robusty są okrągłe i mniejsze. Kawa jest ostrzejsza i gorzkawa  w smaku. Jej ziarna zawierają więcej kofeiny od 2 do 2,5%.