Kawa z ekspresu ciśnieniowego – zalety

Poranna kawa dla wielu z nas jest jedną z pierwszych przyjemności zaraz po wstaniu z łóżka. Niezależenie od tego, jaką kawę pijesz, ekspres przyrządzi ją najlepiej. Ekspres ciśnieniowy jest sprzętem dedykowanym wytrawnym smakoszom. To właśnie to urządzenie wyciąga z ziaren kawy to, co najlepsze. W jaki sposób działa? Gorąca woda jest tłoczona pod ciśnieniem, tworząc napar o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Ten napar stanowi podstawę do kaw na bazie mleka, czyli do cappuccino i latte. Wybierając ekspres ciśnieniowy, należy zwrócić uwagę na ciśnienie. Prawidłowo wysokie ciśnienie będzie najlepsze do przygotowania espresso charakteryzujące się jednolitą, brązową pianką i łagodnym smakiem. Jednak eksperci twierdzą, że ekspres ciśnieniowy jest mało wydajny w porównaniu z ekspresem przelewowym. Dlaczego? Bo w tym samym czasie można przygotować jedną lub dwie filiżanki kawy. Największą zaletą kawy przygotowanej z ego ekspresu jest delikatność i niepowtarzalne walory smakowe. W napoju nie ma składników z ziaren drażniących żołądek. Na rynku sprzętu RTV i AGD dostępne są również ekspresy niskociśnieniowe, które znamy jako kawiarki. Tutaj także para przepływa przez kawę i skrapla się w imbryczku. Minusem jest to, że przygotowanie dwóch filiżanek kawy trwa o wiele dłużej.

Kawa z ekspresu przelewowego – zalety

Ekspres przelewowy cieszy się wielką popularnością od kilku dekad. Przez miłośników kawy został doceniony za swoją wydajność. Podczas jednego uruchomienia ekspresu bez problemu można przygotować kilka filiżanek kawy. Uzależnione jest to od wielkości dzbanka. Jak przygotować kawę z ekspresu przelewowego? Wystarczy umieścić filtr, wsypać kawę, doda wody do pojemnika i włączyć ekspres. Przygotowanie kawy porównuje się do tradycyjnego parzenia kawy w filiżance. Plusem jest to, że nie ma fusów, ponieważ osadzają się w woreczku. Co więcej, temperatura kawy w dzbanku przez długi czas pozostaje taka sama. Kawa jest długo gorąca, dzięki zastosowaniu podgrzewanej nakładki.