Robusta czy Arabika?

Smak kawy zależy o wielu różnych czynników. Przede wszystkim od gleby, na której rosną krzewy, plantacji (tradycyjna, ekologiczna), jej położenia oraz metody przetwarzania ziaren kawowca. Kawowiec jest roślina o białych pięknych kwiatach, a po zapyleniu otrzymujemy owoc. Ciekawostkę stanowi fakt, że sam owoc w środku posiada jedynie dwa ziarna, które są spłaszczone. Zdaniem ekspertów na świecie jest więcej niż 500 gatunków kawowców. Warto wiedzieć, że tylko cztery gatunki kakaowca wydają na świat smaczne ziarna, z których produkowana jest kawa.  To ziarna arabiki, robusty, liberiki oraz excelsy. Jednak plantatorzy kawy skupiają się na dwóch gatunkach: arbice i robuście. Jak je rozróżnić? Ziarenka arabiki są płaskie. Charakteryzuje je łagodny, średnio kwaśny i mocny aromat. Zawartość kofeiny wynosi od 0,7 do 1,6% kofeiny. Z kolei ziarna robusty są bardziej okrągłe i mniejsze od ziaren arabiki. Wyróżnia ich mocny, kwaśny i gorzki smak i słaby aromat. Ziarenka zawierają od 1,7% do 4% kofeiny.

Kawa ziarnista Woseba – charakterystyka

Kawa ziarnista Woseba Bio Organic to 100% ziaren Arabiki. Kawa pochodzi z plantacji ekologicznych Ameryki Północnej. Jej ziarna były długo prażone. Charakteryzuje się harmonijnym i delikatnym smakiem. Jeśli jesteś smakoszem delikatnie słodkich kaw, postaw na Wosebe Cafe Brasil. Dlaczego? To również 100% ziaren Arabiki. Kawa pochodzi z wyżynnych plantacji Brazylii. Jej ziarna pozyskiwane są metodą na sucho. Jest długo prażona. Wyróżnia ją niska kwasowość. Miłośnicy kawy z brazylijskich plantacji docenili ją za głęboki aromat, łagodny smak i nutę słodyczy. Z kolei Woseba Crema Gold stanowi mieszankę premium. Kawa pochodzi z plantacji Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Również jej ziarna są długo prażone. Jej zaletą jest także bardzo niska kwasowość. Polecana przede wszystkim osobom, które przepadają za kawą delikatną i aromatyczną. Zdaniem baristów wspaniale smakuje z mlekiem. Doskonała do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i metoda tradycyjną.