Kawa jest podstawowym produktem spożywczym, który znajduje się w każdym domu. Występuje ona pod różnymi postaciami: ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej. Dla wielu z nas kawa jest pierwszym posiłkiem spożywanym z samego rana. Pobudza i orzeźwia nasz organizm. Stanowi cześć porannego rytuału. Jej zapach potrafi wyciągnąć z łóżka niejednego śpiocha. Wielokrotnie spożywana jest w większych ilościach, kiedy przygotowujemy się do egzaminów lub pracujemy po godzinach. Wybierając kawę większość z nas, najczęściej sugeruje się tylko ceną. Nie bierzemy pod uwagę kraju pochodzenia, gatunku i smaku. A najważniejsze powinny być walory smakowe, zdrowotne i jej jakość. Która z kaw jest najlepsza?

Zalety kawy ziarnistej

Kawa ziarnista jest najlepszym z możliwych wyborów. Owoce kawowców na plantacjach są zbierane, ziarna oddzielane od miąższu, następnie osuszane naturalnie lub w suszarniach. Na samym końcu ziarna poddaje się procesowi palenia. Zdaniem baristów ziarna kawy najlepiej jest mielić w domowym młynku tuż przed parzeniem kawy. Proces mielenia ziaren uwalnia ich smak i aromat. A najlepsza kawa jest wtedy, gdy użyjemy ekspresu ciśnieniowego. Wybór młynka również nie jest łatwym zadaniem. Należy wybrać młynek żarnowy, który nie przepali ziaren, a jedynie je rozdrobni. Kawa ziarnista Woseba 100% Arabika to kawa pochodząca z plantacji powyżej 1200 m n.p.m. Jej ziarna były długo prażone. Charakteryzuje się niską kwasowością. Wyróżnia się harmonijnym, delikatnym i pełnym smakiem. Wspaniale nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i metoda tradycyjną.

Zalety kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna niestety jest produkowana z gorszej jakości ziaren, które posiadają mniej kofeiny. Nie wszystkim miłośnikom kawy dodaje energii. Jej zaletą jest łatwe przechowywanie. Ponadto przez bardzo długi czas nie traci swoich właściwości i walorów smakowych. Do jej przyrządzenia nie potrzebujemy specjalnych sprzętów, kawiarek i ekspresów. Zalewa się ją tylko wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną można urozmaicić, dodając mleka, śmietanki, aromatów i cukru.