Dwa najpopularniejsze gatunki kaw

Kupując kawę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej gatunek i rodzaj. W sklepach najczęściej są dostępne dwa gatunki kawy: Arabika nazywana kawą arabską i Robusta nazywana kawą kongijską,  Arabika jest bogata w różne smaki i aromaty. Pochodzi z Etiopii i Jemenu. Jednak obecnie jej plantacje głównie znajdują się w Ameryce Południowej. Jej ziarna są płaskie i podłużne. Kawa z ziaren Arabiki charakteryzuje się łagodnym i aromatycznym smakiem. Zawiera w sobie od 1 do 1,5% kofeiny.  Z kolei Robusta w smaku jest mocniejsza, gorzkawa i bardziej kwaśna. A jej ziarna są mniejsze, ale mimo to zawierają więcej kofeiny, bo od 2 do 2,5%. Następnie zastanów się nad rodzajem kawy. Tutaj masz do wyboru kawę ziarnistą, mieloną i rozpuszczalną. Kawa ziarnista najlepiej oddaje smak i aromat. Mieląc samodzielnie ziarna w młynku, jej zapach unosi się w całym domu. Kawa mielona jest dobrą alternatywą za przygotowanie równie smacznej kawy, ale bez użycia młynka. Z kolei kawa rozpuszczalna powstaje z najgorszej jakości ziaren, ale jest najszybsza w przygotowaniu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy do filiżanki lub kubka i zalać wrzątkiem. Ważne, aby wrzątkiem nie zalewać kawy mielonej, ponieważ uwalnia substancje, które mogą drażnić żołądek.

Jak kupować kawę?

Podczas zakupów zapytaj o gatunek. W sklepach bardzo często są dostępne mieszanki Arabiki z Robustą. Jeśli zależy Ci na tym, aby kawa była łagodna w smaku wybierz 100% Arabikę lub kompozycję Arabiki z Robustą w bardzo śladowych ilościach.