Eksperci w dziecinie kawy wyróżniają aż 60 ziaren kawowca. Jedna najpopularniejszymi gatunkami są Arabika i Robusta. Arabika wywodzi się od słowa arabski. Ojczyzną Arabiki jest Jemen. Współcześnie ten gatunek kawy importuje się głównie z Ameryki Południowej. Z Arabiki przygotowujemy najlepsze espresso. Robusta dla wielu wydaje się zbyt kwaskowa. 

Kawowe ciekawostki

Ciekawostkę stanowi fakt, że jeśli do Arabiki dodamy odrobinę Robusty, na powierzchni kawy wytworzy się pianka i stąd słynne kawy rozpuszczalne typu „crème”. Dodatek Robusty chroni kawę przed utratą aromatu. Najczęściej dostępne w sklepach są mieszanki. Arabika słynie z łagodności, Robusta z nieco kwaskowego smaku.  Jednym z najdroższych gatunków kaw jest gatunek Kopi Luvak. To kawa pochodząca z południowo- wschodniej Afryki. Ziarna kawy zbierają  łaskuny – drapieżniki. Następnie ziarna są wybierane przez plantatorów z ich odchodów. Ten fakt budzi wstręt wśród wielu miłośników kawy. Natomiast ziarna kawy po procesie trawienia przez zwierzę mają mniejszą zawartość goryczy i samej kofeiny.  Za  50 gram trzeba zapłacić aż 200 zł. Rynek oferuje także kawy rozpuszczalne. Uważana za gorszą od tradycyjnej mielonej. Wyróżniamy jeszcze kawę granulowaną. Jak powstaje? Ziarna kawowca się kruszy, następnie oblewa strumieniem gorącej wody, a potem suszy na słońcu. Kryształkowe ziarna kawy są zamrażane, potem usuwa się z niego lód podczas odparowania wody. W proszku ekstrakt kawy jest poddany czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. Kolejnym rodzajem kawy są kawy aromatyzowane, po paleniu ziarna pryska się  aromatyzowanymi syropami.