Krzewy Arabiki i Robusty

Krzew Robusty jest dużo mniej wymagający w porównaniu z Arabiką. Potrzebują one dobrego nasłonecznienia i regularnych opadów deszczu. Plantacje powstają tam, gdzie pozwalają na to warunki atmosferyczne. Kawa powstaje tylko z najlepszych owoców. Aby owoc nadawał się do przetworzenia, koniecznie musi być dojrzały. Owoc w swojej pierwszej fazie jest zielony. Następnie robi się żółty i pomarańczowy. To znak, że niedługo stanie się dojrzały. O dojrzałości owocu świadczy kolor czerwony. Ciekawostkę stanowi fakt, że owoce nadal mimo postępu technologicznego zbiera się ręcznie. Co dzieje się dalej z owocami? Są przetwarzane w lokalnych przetwórniach. Ulegają procesowi pulpowania. Ziarna kawy są ukryte pod słodkim miąższem i skórką owoców. A każde ziarenko pokryte jest bardzo delikatną skórką lub łupinką, którą nazywa się pergaminem. Pracownicy przetwórni oddzielają ziarna od owoców. Następnie ziarenka kawy płucze się i układa zgodnie z ich wielkością. Dalej ulegają dalszemu procesowi obróbki. Eksperci są zgodni co do jednej opinii. Najlepsza kawa powstaje wtedy, gdy ziarna kawy suszone są na słońcu. A współcześnie, aby przyspieszyć produkcję kawy, firmy suszą ziarna z wody za pomocą mechanicznych suszarni. Na samym końcu osuszone ziarna kawy trafiają do palarni. Tam poprzez działanie temperatury otrzymują brązowy kolor i właściwy smak. 

Najlepsza kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem jest uwielbiana przez tysiące ludzi na całym świecie. Nie brakuje również zwolenników spożywania kaw czarnych, w swojej czystej postaci lub kawy ze śmietanką. Aby kawa z mlekiem smakowała wyśmienicie, należy wybrać najlepszej jakości ziarna. Kawa ziarnista Woseba Crema Gold doskonale smakuje z mlekiem. Charakteryzuje się niską kwasowością. Miłośnicy cenią ją za delikatność w smaku i aromatyczność. Jej ziarna były długo. Kawa pochodzi z plantacji Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Stanowi wspaniałą mieszankę premium. Wspaniale nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i metodą tradycyjną.