Herbata zielona, biała i czerwona

Herbata jest ceniona za flawonoidy, czyli składniki, które hamują i powstrzymują procesy starzenia w naszym organizmie. Podobnie jak kawa, pobudza i orzeźwia nasz organizm. Współcześnie rynek spożywczy oferuje herbaty w najróżniejszych odsłonach i smakach. Dzięki zawartości fluoru herbata chroni nasze zęby przed próchnicą. Trzy filiżanki dziennie hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Z kolei przeciwutleniacze wspomagają układ odpornościowy. Prócz tradycyjnych czarnych herbat, mamy do wyboru białe, zielone i czerwone. Ponadto możemy wybierać w smakach całego świata. Ostatnimi czasy nastała moda na łączenie smaków tradycyjnych polskich owoców, takich jak truskawka z przyprawami. Często  w takich połączeniach pojawia się pieprz, kardamon, cynamon czy wanilia. Herbata czerwona wspomaga proces trawienia i spalania tłuszczu. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Herbata zielona wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wydalniczego oaz nerwowego. Z kolei biała herbata zawiera bardzo dużą zawartość kofeiny i witaminy C. Wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom ze względu na właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Doskonale działa na układ kostny i krwionośny, chroniąc przed osteoporozą. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne poprzez zwalczanie wolnych rodników.

Trend na herbaty i kawy cały czas rośnie w siłę. 

Jest to świetny pomysł na prezent. Gotowych zestawów z oryginalną kawą lub herbatą, filiżanek i sprzętu do ich przygotowania szukaj w profesjonalnych sklepach online.